Hm...Kalau sudah terasa jemu dengan hidangan kek,apa kata kita buat muffin pula.
Lebih kecil dan lebih cantik jika kita kreatif mempelbagaikan hiasannya.Sebenarnya
tidak banyak perbezaan antara muffin dan kek.Cumanya mufin dihasilkan lebih kecil dan
hiasannya lebih menarik.Cubalah...
MUFFIN PRUN
Bahan-bahannya:
300gm tepung gandum
2 sudu besar serbuk penaik
105gm gula kastor
50gm buah prun (tanpa biji)
15gm kismis
2 biji telur
105gm mentega cair
210ml susu UHT
3/4 sudu besar esen vanila
Bahan Aising
250gm mentega
1/2 cawan susu segar
1 cawan gula aising
1/4 cawan prun (kisar)
Cara Menyediakan
-Satukan mentega,telur,gula dan esen vanila.Putar hingga gebu.
-Masukkan tepung sikit demi sedikit.Putar hingga sebati.
-Masukkan kismis dan prun.Gaul sebati menggunakan senduk kayu.
-Tuangkan adunan ke dalam mangkuk kertas.Bakar pada suhu 180C
selama 25 minit.Setelah sejuk,hiaskan dengan aising prun.
Caranya putar mentega dan gula hingga lembut.Masukkan susu segar sedikit demi
sedikit.Kemudian masukkan prun kisar yang telah dimasak terlebih dahulu.
-.

No comments:
Post a Comment